Waarom 10kg afvallen een slecht doel is.

Hier is al heel veel over geschreven. Wat ik je nu ga vertellen is absoluut niks nieuws en ik ben hier niet de bedenker van. Toch hoor ik nog vaak in een intake gesprek: “En ik zou ook graag 10kg willen afvallen voor de zomer”. Dus vandaar dat ik over dit inzicht een artikel heb geschreven.

“Mooi dat je nagedacht hebt over je doelen!” Zeg ik altijd tijdens zo’n intake gesprek. Alleen in dit geval heb je een resultaat beschreven… en niet een doel. Dat zijn namelijk 2 verschillende dingen.

“Ik wil 10 kg afvallen voor de zomer” is een slecht doel omdat er veel meer factoren afhankelijk zijn van afvallen dan waar je zelf direct invloed op kan uitoefenen. Zo telt niet alleen hoeveel je eet, wat je eet, wanneer je eet en hoeveel je sport mee in het afvalproces maar bijvoorbeeld ook hoe goed je slaapt, wat voor ritme je hebt, of je vroeger al overgewicht hebt gehad en hoeveel stress je ervaart. En daar heb je nu eenmaal niet altijd direct invloed op.

Wat er vervolgens vaak gebeurt als je toch dit doel nastreeft, is dat je de weegschaal in de gaten gaat houden want dat is je enige referentiepunt (die weegschaal zegt overigens niks over body compositie, maar daarover een andere keer meer). En wat gebeurt er als je niet genoeg bent afgevallen na 3 weken? Dan gooi je of de handdoek in de ring want “ik doe zo mijn best maar ik zie geen resultaat” of je gaat drastische maatregelen nemen zoals nóg meer sporten en nóg minder eten. Die laatste is misschien nog wel het ergste want ga je deze verandering je leven lang volhouden? Nee precies, alleen tot je 10kg bent afgevallen (als je dat al redt…) om vervolgens met je gewone leefstijl weer 12 kg aan te komen.

Wat kun je dan wel doen? In de eerste plaats beginnen met het loslaten van een bepaald cijfer wat blijkbaar jouw geluk en tevredenheid bepaalt in plaats van dat wat je ziet in de spiegel en hoe fit je jezelf voelt. Als je dat loslaten moeilijk vindt dan zit er misschien meer achter dan iets wat alleen trainen en voeding op gaat lossen en raad ik je zeker aan om hier hulp in te zoeken! En ten tweede kun je beter andere doelen stellen. Doelen waar je wel direct invloed op hebt en die je ook nog eens gaan helpen op de lange termijn.

Wat ik mijn klanten altijd wil laten inzien, is dat ze bepaalde gewoontes moeten veranderen voordat er een lichamelijke verandering kan plaats vinden. Want je bent geworden hoe je nu bent door alles wat je hiervoor hebt gedaan. Je zult dus iets definitief moeten veranderen om resultaat te behouden. Een tijdelijk oplossing zoals minder eten en meer sporten gaat je dus ook maar tijdelijk resultaat opleveren als je daarna weer vervalt in je oude patroon.

“Ik ga 2 keer in de week krachttraining doen” en “ik eet bij alle maaltijden groenten” zijn al veel betere doelen. Dit zijn namelijk gewoontes die je jezelf kunt aanleren en waar JIJ volledig invloed op hebt. Jij kunt er iedere week weer voor kiezen om 2 uur in je agenda te blokken om te gaan trainen en je daar vervolgens ook aan te houden. Jij kunt bij iedere maaltijd die je eet (ja ook ontbijt) ervoor kiezen om een stuk komkommer, een paar cherry tomaatjes of kikkererwten toe te voegen en op te eten want jij bent verantwoordelijk voor alles wat je in je mond stopt.

Op deze manier heb je de focus van het doel verlegd naar een gewoonte aanleren. En het mooie is dat wanneer je deze gewoonte niet meer loslaat je er beter uit gaat zien, jezelf fitter voelt en uiteindelijk ook die 10kg gaat afvallen. En dat niet alleen; doordat de nieuwe gewoontes tegen die tijd een onderdeel zijn geworden van je leefstijl, zul je die 10kg voorgoed kwijt zijn.