Hoe vaak zit jij ’s avonds op de bank gedachteloos iets naar binnen te schuiven zonder dat het eigenlijk écht heel lekker is? En laten we eerlijk wezen, al die snackies na 20.00 uur ’s avonds vallen niet in de categorie ‘gezond’. Bij mij meestal niet in ieder geval.
Maar waarom doen we dat dan toch? Zitten we toch weer op de bank te snacken terwijl je gisteren nog zo tegen jezelf had gezegd “Morgen ga ik echt gezonder eten en niet meer snoepen.” In mijn geval heb ik dan overdag te weinig voedzame dingen gegeten en te weinig water gedronken. Dus in de avond wil mijn lijf toch die energiebehoefte rechttrekken en geeft dan een hongersignaal. Dat hongersignaal vraagt dan om snelle energie. Dat in combinatie met een lege ik-maak-goede-beslissingen-tank resulteert dan in het opentrekken van een zak chips. En dat zijn nu niet de meest voedzame calorieën. Maar ja, waarom is een wortel eten op de bank dan toch zo lastig?
Elke dag als je opstaat, begin je de dag met een volle ik-maak-goede-beslissingen-tank. Naar mate de dag vordert, raakt die tank steeds leger. Want door de dag heen moet je heel veel beslissingen maken. Wat trek ik aan? Wat eet ik voor ontbijt? Wat heeft prioriteit op het werk? Wat eet ik voor lunch? Wil ik wel of geen taart aannemen van die collega die jarig is? Zal ik nu naar het toilet gaan of dit nog even afmaken? Wat eet ik voor diner? Om maar een paar dingen te noemen. Al die beslissingen, groot en ieniemienie, hebben brandstof nodig uit die goede-beslissingen-tank. En helaas zit daar niet oneindig brandstof in om de beste beslissingen te maken. Aan het einde van de dag, zit er vaak niets meer in. En voor je het weet, zit je dus weer met een zak snoep of Japanse mix op de bank te lang televisie te kijken of te scrollen op je telefoon terwijl je eigenlijk naar bed moet…
Je hebt vast en zeker ooit gehoord dat je niet met een lege maag boodschappen moet doen. Nou je wil ook niet op lege maag nog bedenken wat je wil gaan eten op het moment dat je moet gaan eten. Fijner is het als dat allemaal van te voren bedacht is én dat alle benodigdheden voor dat plan ook binnen handbereik zijn op het moment suprême. Als je buitenshuis werkt en je lunch meeneemt naar je werk, hoef je op je werk niet nog te bedenken wat je daar gaat eten. In de ochtend heb je hier een goede beslissing over kunnen maken toen je je lunch inpakte. Heb je zo mooi die kroket in de kantine weer ontweken. Dit principe kun je toepassen op alle maaltijden. Want op een vrijdagmiddag of een zaterdag ochtend is het toch anders beslissen over wat je gaat eten op dinsdag avond dan op die betreffende dinsdag avond na een lange dag op het werk met die irritante collega en uitgelopen vergadering. Dan heb je al zoveel op je bord. De planning die je op zaterdag ochtend had gemaakt, neemt dan juist wat weg van je mentale bord. En zorgt voor meer voedzaams op je diner bord.
En als je op dinsdag avond op de bank zit (na zo’n lange dag met die irritante collega en uitgelopen vergadering maar deze keer met vooraf geplande maaltijden waardoor je de hele dag door voedzaam en goed hebt gegeten) komt het hongergevoel waarschijnlijk niet eens opzetten. En mocht dat wel het geval zijn, dan is er nu nog brandstof over in de goede-beslissingen-tank waardoor je misschien niet met een wortel op de bank zit maar wel met een cracker met kipfilet. En dat is nog altijd beter dan chips.
Jouw personal trainer,
Lieke
_________________________________________
Denk jij nou na het lezen van deze blog “oh mijn buurvrouw/oom/vriendin/collega/padel buddy heeft hier ook wat aan” schroom dan niet om deze url even snel door te sturen. En vergeet jezelf niet in te schrijven voor mijn wekelijkse mail. Dan komen deze blogs namelijk vanzelf naar je toe elke week, kant en klaar, in je mailbox. Net zo makkelijk 😉