Een schuur bouwen en mijn lessen daaruit – deel 1

In de zomervakantie hebben we in de achtertuin een nieuwe schuur gebouwd.
5 bij 3, zadeldak, gevelbekleding met verticale latten. Het plaatje op internet zag er prachtig uit. En het paste helemaal bij onze wensen; én een loopdeur én een grote roldeur waar een aanhanger doorheen zou kunnen. Helemaal perfect. Wij besteld. Zonder montage service.

Voor context: ik heb een ontzettend handige man en idem vader die zichzelf ook wel professionele amateur klussers noemen. En ik ben zelf ook niet onhandig aangelegd dus wij hadden bedacht dat die schuur bouwen wel binnen 4 dagen klaar zou zijn….

Bleek dat achteraf een, op z’n zachts gezegd, kleine inschattingsfout.
14 dagen heeft het uiteindelijk gekost… en dit bracht de nodige lessen met zich mee. Vandaag deel #1

Want ik zie dit bij nieuwe klanten ook telkens weer terug komen. Je komt met een bepaalde verwachting over wanneer je je gewenste resultaat behaald. En bijna altijd valt de werkelijkheid tegen van de verwachting. Nu heb ik me laten vertellen dat de doorlooptijd = planning x 2 + tegenvallers. In het geval van de schuur kom je dan inderdaad op 14 dagen uit ongeveer ja. En, tja, eerlijk gezegd geldt dit ook zo voor een esthetisch doel. Ik zeg specifiek esthetisch want iedereen voelt zich binnen een paar weken sporten al fitter, sterker, mobieler, flexibeler, minder stijf, etc. Maar het uiterlijk veranderd niet altijd even snel mee. En hier gaat dan ook die vlieger op van ‘planning x 2 + tegenvallers’. Je kunt je lijf niet dwingen om vet te verliezen. Je kunt je lijf niet dwingen om spiermassa op te bouwen. Je kunt je lijf niet dwingen om strakker te worden. Je kunt wel zorgen voor de beste omstandigheden voor je lijf om dat te bereiken, maar afdwingen lukt niet. Het enige waar je wel zeker van kunt zijn is dat consistentie en NIET OPGEVEN uiteindelijk resultaat levert. Als wij na de eerste tegenslag (de funderingsbandjes waren op alle zijdes 20cm te lang dus moesten er bijna allemaal uit en opnieuw gelegd worden) de handdoek in de ring hadden gegooid dan hadden we heel veel geld voor niks uitgegeven, heel veel tijd en energie voor niks gespendeerd en nog belangrijker: hadden we nu geen mooie schuur gehad. Na die eerste tegenslag volgde, geheel onverwacht natuurlijk, nog meer tegenslagen… Raamwerk voor het dak dat 2cm te hoog vastgeschroefd was. Een dakplaat die te ver afkort was en we geen reserve voor hadden. Het slotgat van de roldeur die niet op de juiste hoogte geboord was. En ga zo maar door. Als we bij elke tegenslag opgegeven hadden, hadden we nog steeds:
heel veel geld voor niks uitgegeven, nog veel meer tijd en energie voor niks gespendeerd, en nog steeds geen mooie schuur gehad.

Maar gelukkig hebben we ons elke keer herpakt en zijn we met een lach (en bij mij ook soms een traan) verder gegaan.

Elke dag als ik nu uit het keukenraam kijk naar die bulk hout bij elkaar gehouden door ijzer en aluminium, voel ik me voldaan en trots. Die honderden schroeven die ik heb geboord zijn het achteraf allemaal waard geweest! Want wij hebben dit zelf gedaan. We hebben niet opgegeven. Zelfs niet toen 4 dagen, 5 dagen werden, of 10 dagen werden, of 14 dagen werden… Want we wisten wat het resultaat zou zijn als we zouden opgeven. En ook wat het resultaat zou zijn als we het af zouden maken.

Wat is een project waarbij jij niet hebt opgegeven en uiteindelijk het gewenste resultaat hebt behaald? Laat het me weten 🙂

Jouw personal trainer,

Lieke
_________________________________________

PS. Heb je deze oefening al eens geprobeerd? Een fijne oefening als je de hele dag op kantoor hebt gezeten. Of de hele dag hebt moeten boren… Kijk snel op youtube door HIER te klikken.

PPS. heb je mijn allereerste en tweede nieuwsbrief van de afgelopen weken al gelezen? Benieuwd? HIER en HIER kun je die vinden.

Denk jij nou na het lezen van deze nieuwsbrief “oh mijn buurvrouw/ oom/ vriendin/ collega/ tennis buddy heeft hier ook wat aan” schroom dan niet om deze mail even snel door te sturen naar diegene. Thanks topper!