De meest gemaakte fout bij thuis trainen

Yes! Morgen is het zover! Dan ga je beginnen met thuis trainen. Applaus speciaal voor jou! Want juist thuis is het zo makkelijk om op de bank te ploffen. Maar jij niet want jij hebt tijd ingepland in je drukke agenda om thuis aan de slag te gaan. Op naar een strakker, sterker lichaam met verbeterde conditie! Je bent super enthousiast en kan niet niet wachter om aan de slag te gaan. Wat doe je?

A. Je plukt gewoon een trainingsschema van internet en gaat aan de gang.
B. Je ziet een reclame voorbij komen van een supersonisch-op-100.000-manieren-te-gebruiken-trainings-elastiek en voordat je het weet ligt het pakketje met desbetreffend elastiek op de mat.
C. Je zoekt hulp bij een trainer zodat je een trainingsschema krijgt dat bij jou past.

Natuurlijk ga jij voor optie C. Anders was je waarschijnlijk dit blog ook niet aan het lezen.

Fitness is een sport. Voor iedere sport ga je op les of training. Een voetbalwedstrijd gaan spelen zonder dat je voetbal training hebt gehad, is niet verstandig. Een waterpolowedstrijd gaan spelen zonder dat je ooit waterpolo training hebt gehad, is geen goed idee. En een ballet voorstelling gaan dansen zonder dat je ooit de pasjes hebt geleerd, is ook niet handig. Bij de voetbalwedstrijd ben je waarschijnlijk al binnen 1 minuut zwaar gefrustreerd omdat je de bal niet onder controle hebt. Bij de waterpolowedstrijd kun je je teamgenoten niet bijhouden en ga je bijna kopje onder. En bij de balletvoorstelling loop je waarschijnlijk niet eens het podium op omdat je de dans niet kent.

Als het goed is, klinkt het een beetje dom om een wedstrijd te gaan spelen zonder dat je daar ooit voor getraind hebt. Niet alleen is je uitvoering en techniek zwaar ruk als je nog nooit hebt getraind, je hebt ook een veel grotere kans op blessures dan wanneer je getraind zou zijn. Dus eerst ga je trainen onder leiding van een goede trainer. De trainer leert je alle technieken die je nodig hebt. De trainer zorgt ervoor dat je kracht en conditie opbouwt in jouw tempo. En de trainer minimaliseert je kans op blessures.

Na een tijdje trainen heb je de sport aardig onder de knie en kun je een wedstrijd kunt gaan spelen. Klinkt allemaal heel logisch toch? Eerst trainen, dan een wedstrijd spelen. Niet andersom. Verrassend genoeg zijn er 2 sporten waarbij vrijwel niemand op les of training gaat en toch meteen een ‘wedstrijd’ wil spelen: hardlopen en fitness.

Ja, ook bij fitness moet je eerst trainen voordat je een ‘wedstrijd’ kunt spelen. Met trainen bedoel ik hier: de oefeningen leren zodat je deze technisch goed kunt uitvoeren én zelf aanvoelt wanneer je van de juiste uitvoering afwijkt én zelf direct kunt bijsturen én weet wanneer je de oefeningen moet stoppen. Met een wedstrijd bedoel ik hier: de oefeningen uitvoeren waarin je het maximale van je lichaam kunt vragen binnen een bepaald energiesysteem zónder dat dit ten koste gaat van de juiste uitvoering van de oefeningen.

Voordat je dus lekker gaat rammen thuis, investeer EERST tijd in het aanleren van de techniek! Zorg ervoor dat je de oefeningen dermate onder controle hebt dat je op een veilige manier kunt rammen. Want vergeet alsjeblieft niet dat je in de eerste plaats (ik HOOP in ieder geval dat dit voor jou op nummer 1 staat) gaat fitnessen omdat je een beter functionerend lichaam wil. Of dit zich uit in het einddoel: strakker worden, betere houding, meer spiermassa of welk ander doel, dit wil je natuurlijk alleen bereiken mits je lichaam beter gaat functioneren. Stel je voor: je bent strakker maar je hebt continu pijn aan je knie doordat je verkeerd squat, dat wil je voorkomen natuurlijk. Of je houding is beter maar je hebt last van je onderrug omdat je de deadlift niet goed uitvoert, daar zit je niet op te wachten uiteraard. Of je hebt meer spiermassa maar je schouders hangen naar voren omdat je geen bovenrug oefeningen hebt gedaan, dat wil je vanzelfsprekend vermijden.

Dus doe jezelf, je spieren en je gewrichten een groot plezier en zorg ervoor dat je eerst leert hoe je oefeningen moet doen en de techniek onder de knie krijgt. Dan kun je daarna lekker thuis in je woonkamer met een muziekje op de achtergrond op je yoga matje je eigen wedstrijd uitspelen. Want niemand wil halverwege van het veld gedragen worden toch?