De ècht makkelijke maaltijd

Het is woensdag avond en na een lange dag werken loop ik de woonkamer in. Het is 17.45. Ik heb net de kinderen van de opvang gehaald en die hebben honger. Ik loop naar de keuken en trek de koelkast open. Shit… Ik dacht dat er nog wel iets over zou zijn van de afgelopen dagen maar dat is niet het geval. Ik wil toch wel iets fatsoenlijks op tafel zetten maar uitgebreid koken gaat ‘m niet worden met én 2 hongerige muppets en nog een afspraak later vanavond.

Misschien is bovenstaande wel een herkenbare situatie voor jou. Bij mij komt dit in ieder geval minimaal 1 keer per week voor. En omdat ik het belangrijk vind om ook in zulke situaties fatsoenlijk te eten, ben ik op zoek gegaan naar makkelijke maaltijden waar veel groenten in zitten. En met makkelijk bedoel ik snel. En met snel bedoel ik ècht super snel en niet dit-is-in-15-minuten-klaar-volgens-het-recept-maar-als-ik-het-ga-maken-doe-ik-er-drie-kwartier-over-snel.

En ik kan je vertellen, het was geen makkelijke speurtocht naar producten zonder e-nummers of andere troep die ècht snel klaar zijn. Maar het is gelukt! Inmiddels staat hier altijd een kleine voorraad van de volgende producten in de kelderkast:

 • HAK bonenschotel Mexicaans (700gram)
  Zo fijn die grote potten! 1 pot is voor ons met 2 volwassen eters en 2 kleine kinderen meer dan voldoende. Ik maak hier vaak rijst of gebakken aardappeltjes bij.
 • HAK bonenschotel Chili con carne (700gram)
  De inhoud van de pot is vegetarisch en je kan hier zelf vlees aan toevoegen maar is zonder vlees ook prima te eten! Hier is wel suiker aan toegevoegd, aan de Mexicaanse versie niet.
 • Maaltijdzakken in het conserven schap
  Deze heb je inmiddels in vele soorten, maten en uitvoeringen. Onze favoriet is de HAK italiaanse groentenschotel. Even glutenvrije pasta koken, zak erdoor heen, even opwarmen en klaar. Ik gooi hier wel altijd een extra potje linzen of kikkererwten doorheen omdat het anders te weinig is met z’n vieren. (en als je bonen op water uit een potje of blik gebruikt, altijd even goed afspoelen tot het water niet schuimt. Dit scheelt een hoop scheten na het eten).
 • Soep
  Soep is natuurlijk heel makkelijk om zelf te maken en in de diepvries te bewaren. Echter, zul je net zien dat je niks meer op voorraad hebt. Daarvoor heb ik eigenlijk altijd wel een zak Jumbo Biologische Kruidige Tomatensoep 570ml in huis. Bij soepen let ik altijd heel goed op of er E621 a.k.a. Mononatriumglutamaat of gistextract (en voor alle andere benamingen: Google) in zit. Dit is een van de meest schadelijke e-nummers, voornamelijk voor kinderen. En omdat het bijna overal in zit, krijg je er snel te veel van binnen. En het zit helaas in bijna alle soepen, bouillon blokjes, en al het andere spul om soep of sauzen mee te maken. Dus iets om op te letten.

Dus de volgende keer dat je in de supermarkt bent, loop even een keer extra langs het conserven schap en gooi een paar potten of zakken in je mandje. Maar let op! De volgende keer dat je geen tijd (of geen zin) hebt om te koken, is pizza of friet dus geen optie meer 😉