Ik heb de afgelopen week twee keer gesport. Waterpolo training ging woensdag niet door ivm de vakantie. Maar twee keer krachttraining is gelukt. En waar ik op hoopte, en vorige week al benoemde, is ook gelukt. Geen last meer van mijn rug. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch?
“Als ik rugpijn heb, dan train ik gewoon een paar keer en ben ik er weer vanaf.” Klinkt als een goed marketing verhaal dat bijna te mooi is om waar te zijn. En dat is het ook. Dit is te mooi om waar te zijn… als er niet eerst jaren en jaren, week in week uit (op een enkele keer twee weken na dan), consistent getraind wordt.
Kijk, ik hoor veel te vaak dat mensen op zoek zijn naar een ‘quick fix’. “Als ik dit dieet 3 maanden volg, dan val ik 20 kilo af” of “Als ik deze oefeningen doe, dan heb ik binnen 3 weken geen last meer van mijn rug”. En misschien lukt dat ook, om met dat dieet binnen 3 maanden 20 kilo af te vallen, maar wat gebeurt er als je met het dieet stopt? En misschien lukt het ook om de rugpijn te verminderen met die oefeningen, maar wat gebeurt er als je die oefeningen niet meer doet? Precies.
Want tijdelijk iets aanpassen, geeft tijdelijk resultaat. Als je BLIJVEND wil afvallen, zul je iets BLIJVEND moeten veranderen. Als je BLIJVEND rugpijnvrij wil zijn, zul je BLIJVEND iets moeten veranderen. En geloof me, ik had ook liever gehad dat ik de oplossing zou hebben die én blijvend én super snel resultaat geeft. Maar tot nu toe heb ik alleen een oplossing niet altijd super snel werkt maar wel blijvend resultaat geeft. Dat is: consistentie.
Want naast dat consistentie altijd resultaat geeft, is er nog een bijkomend voordeel. Als je toch een keer uit je ritme valt dan is er niet meteen iets aan de hand. Zodra je het ritme weer oppakt, ben je binnen de kortste keren terug op niveau. En dat is het geheim! Heb je ooit een computerspelletje gespeeld waarbij je een soort van check points hebt? Als je dan ‘af’ bent, ga je niet helemaal terug naar het begin, maar ga je terug naar het laatste check point. In je leefstijl werkt dat ook zo. Al die tijd dat je consistent bent, bouw je check points op. Wanneer je dan een keer ‘af’ gaat (en het twee weken niet lukt om te trainen bijvoorbeeld), ga je niet helemaal terug naar start maar naar het op-een-na-laatste checkpoint. En omdat je de komende twee checkpoints al een keer gepasseerd bent, weet je lijf al de route en gaat het de tweede keer een stuk sneller om die checkpoints af te vinken.
En dan lukt het dus wel om binnen twee keer trainen van je rugpijn af te zijn.
Wat is de langste periode dat jij consistent gesport hebt? En heb jij toen gemerkt dat je na een tijdje uit de running weer snel terug op niveau was?😊
Jouw personal trainer,
Lieke
_________________________________________
PS. Om rugpijn te verminderen is het bijna altijd zaak om de bilspieren te versterken. Een goede oefening daarvoor zijn reverse lunges. Hoe je deze oefening doet kun je HIER bekijken.
Denk jij nou na het lezen van deze blog “oh mijn buurvrouw/oom/vriendin/collega/padel buddy heeft hier ook wat aan” schroom dan niet om deze url even snel door te sturen. En vergeet jezelf niet in te schrijven voor mijn wekelijkse mail. Dan komen deze blogs namelijk vanzelf naar je toe elke week, kant en klaar, in je mailbox. Net zo makkelijk 😉